palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

E palóc település a festői Tárkányi-medencében, a Várhegy és az Őrhegy között, a Bükk hegység kapujában, Heves megye északkeleti határán, Egertől 6 km-re fekszik.

 Szikla-forrás és tó

A Szikla-forrás Felsőtárkány északi végénél, a kő-közi szurdok bejáratát keretező mészkősziklafal tövében bukkan a felszínre. A Felsőtárkányi tó a mesterségesen jött létre, a Szikla-forrás vizét duzzasztották tóvá. A tó környéke festői szépségű és kedvelt pihenőhely. Az itt kialakított rendezvénytér kulturális rendezvényeknek ad helyet. Számos túraútvonal indul innen, amelyek a Bükk legszebb részeire vezetnek, a tanösvényeken pedig az erdő állat és növényvilága ismerhető meg.


Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Látogatóközpont

A Felsőtárkányi oktató- és látogatóközpont erdei iskolai, környezeti nevelési, természetismereti és szabadidős családi programok ideális helyszíne. Egy korszerű, 40 fő elszállásolására alkalmas szállásépület, közösségi helyiséggel, a központi épületben kiállítás és szakmai tanácskozások, továbbképzések, konferenciák megtartására alkalmas (52 m2-es) előadóterem, a parkban sátorozó hely és egy 100 m2-es fedett foglalkoztató áll a vendégek és az érdeklődők rendelkezésére. A fogadóépület előtti tóparti sétányon kialakított kőzetpark (geológiai bemutatóhely) található.

Bővebb információ: www.bnpi.hu


 

Felsőtárkányi Erdei Vasút

A Felsőtárkányból a Stimecz házig vezető erdei kisvasút pályája 5 km hosszú. Ez az 5 km maradt a valaha 40 km-es szakaszból. A Felsőtárkányt elkerülő szakaszon a sínek helyén ma már kerékpárút fut. Az Egeres –völgy Varróház megállónál lévő vadasparkban muflonok, őzek egy csapata látható. A kisvasút végállomásánál alakították ki a Vöröskő tanösvényt, amelyen 21 színesen illusztrált tábla szemlélteti a hegyvidék növény- és állatvilágát.

 

Vöröskő-forrás

A csodálatos erdei környezetben zakatoló kisvasúttal 25 perc alatt juthatunk el a Stimecz –ház végállomáshoz. Innen indul a túra a Vöröskő- forráshoz, ami a Bükk hegység egyik ideiglenesen működő forrása. Másfél-két méter magasra tör a kristálytiszta, iható víz, akárha szökőkút lenne.  A természeti csoda a tavaszi hónapokban a leglátványosabb, de olykor nagy esőzések után is feléled.

 

Tájház

A katolikus templommal szemben álló tájház épülete Felsőtárkányban a ’harangozó ház’ néven ismert. Az 1900-as évek elejétől a harangozó lakott itt a feleségével és három lányával. A ház kialakítása és berendezése a hagyományos Felsőtárkányi jellegzetességeket mutatja be. A régi tárgyak a század eleji paraszti életről mesélnek. A tájház hagyományőrző rendezvényeknek, kézműves foglalkozásoknak is otthont ad.