palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Palóc Út 2019. évi RENDEZVÉNY NAPTÁR letölthető ITT.

 

 

 


 

 

 

 

 

   

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

2017. Szeptember 09. /szombat/
Haluskafesztivál - Vanyarc


A település kiemelt eseménye, mely gasztro-kulturális rendezvény sztrapacskafőző versennyel, folklór műsorral, gyermek programokkal, kézműves kirakodó vásárral, sétakocsikázással, „sétatraktorozással", haluskaszaggató táncházzal. A vendégek a finom haluska (sztrapacska) kóstolása mellett gyalogosan vagy akár lovas kocsival tehetnek egy sétát a Cserhát déli dombjai között meghúzódó kis falucskában és megnézhetik a Szlovák Tájházát, a Viselettörténeti Babagyűjteményét, a Veres-Beniczky kúriát, a Dessewffy kúriát, az Evangélikus templomot.HALUSKAFESZTIVÁL/sztrapacskafőző verseny/

9.00 VENDÉGVÁRÁS és a főzőversenyre jelentkezők regisztrálása
10.00 Megnyitó és a sztrapacskafőző verseny kezdet

11.00 FOLKLÓR MŰSOR I.

13.30 Haluskaevő verseny
14.00 Énekes-zenés program gyerekeknek, aprók tánca
15.00 FOLKLÓR MŰSOR II.

Meghívott vendég régió a SZARVASI SZLOVÁK RÉGIÓ

A folklór műsor részeként láthatnak népviseleti bemutatót a fellépő csoportok és a főzőcsapatok beöltözött képviselőinek közreműködésével.

Haluskás versek, rigmusok versenye is lesz - melyre bárki benevezhet

" HALUSKÁK TALÁLKOZÓJA" - várjuk a Haluska nevűek jelentkezését

17.00 A FŐZŐVERSENY ÉRTÉKELÉSE, DÍJKIOSZTÁS - vyhodnotenie

19.00 "Haluskaszaggató-táncház" a Kóborzengő zenekarral

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

Kézműves Kirakodóvásár
Kézműves foglalkozások
Népi játszóház, kosaras körhinta
Sétakocsikázás, lovaglás, sétatraktorozás
Könyvvásár, ajándékvásár
A program ideje alatt megtekinthető a viselettörténeti Babamúzeum, Tájház és Alkotóház (Vanyarc, Tabán út 9.)

Részletek: www.vanyarc.hu; vanyarckonyvtar@freemail.hu; Tel.: 06-30-820-5807

 

Halušky (sztrapacska) receptje Vanyarcról

1 kg meghámozott burgonyát lereszelünk, majd belekeverünk 40-50 dkg lisztet, attól függ, hogy mennyit vesz fel a reszelt krumpli, és hogy közepes sűrűségű, a nokedlihez, galuskához hasonló tésztát kapjunk. A haluskákat forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedli szaggatóval. Régen haluskaszaggató deszkáról („lopatkáról") kanállal vagy a kés tompa oldalával szaggatták a háziasszonyok. Főzés közben fakanállal megkavarjuk a tésztát, hogy ne ragadjon le a fazék aljára. A haluskák, amelyek megfőttek, feljönnek a víz felszínére, és szűrőkanállal kiszedjük őket. Zsírral (régen csak zsírral, most lehet azért olajjal is) kicsit meglocsoljuk, és óvatosan átkavarjuk, hogy ne ragadjanak össze a haluskák. Ezután ízesítjük juhtúróval (brindza) vagy tehéntúróval, párolt édes vagy savanyú káposztával, főtt, áttört krumplival, pirított hagymával, vajaljával.....stb., ki mivel szereti. Mindezt egy nagyobb tálban végezzük, s amikor összekevertük a túróval, vagy a káposztával, stb., akkor az egész tetejére még tehetünk pirított szalonnát vagy töpörtyűt. Régen egy nagy tálba szedték ki (fatálba, cseréptálba, később zománcos tálba), az asztalra tették, körül ülte a család és mindenki kanállal (nem villával!) evett belőle. Manapság a túrós, brindzás változatra sokan tejfölt is tesznek. Vanyarcon régen tejfölt nem tettek rá, hiszen a házi túró elég zsíros, gazdag volt. A tejfölt pedig vajköpüléshez, vajkészítéséhez használták, nem „pazarolták" a haluska tetejére, mert a nélkül is finom volt.
Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat hozzá! A recept kb. 6 személyre szól.
Egy irodalmi adalék: Mikszáth Kálmán a nagy palóc író is kedvelte ezt az ételt, főleg, amit Mohorán Mauks Ilonkáéknál (felesége családjánál) Csadóné, Rozika főzött neki.