palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 


Palóc várak túra

 

A túraútvonal hossza 120 km, a bejáráshoz ajánlott időtartam 4-6 nap.

 


Nagyobb térképre váltás

 1. EGER
Heves megye székhelye, Északkelet-Magyarország egyik legszebb történelmi városa. Jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel, melyek közül kiemelkedő az egri vár.
A város híres dicső történelmi múltjáról, páratlan műemlékeiről és méltán neves fürdő- és bor kultúrájáról.

 

LÁTNIVALÓK

Vár - Dobó István Vármúzeum
Vár 1. Tel: 36/312-744
A középkori egri vár a törökidők győztes végvára. A vár emlékei mellett látható a börtön-múzeum, panoptikum, éremverde és a képtár is.

 

Minaret
Knézich Károly út 1. Tel: 30/684-8421
Az 1596 után, faragott homokkőből épült torony 40m magasan nyúlik a város fölé, alapja 14 szögletű. A törökkori építmény teteje 93 lépcsőfokon közelíthető meg. Érdekesség: Magyarországon a török hódoltság idejéből öt minaret maradt fenn, ezek Egerben, Pécsett, Esztergomban, Szigetváron és Érden találhatóak.

 

Érsekkert
Területén már a 13. században érseki vadászterület volt. A természetes erdőt Eszterházy érsek keríttette el, a park északi és nyugati oldalán még megvannak a díszes kapuk. Sokáig érseki magánterület volt, csupán 1919-ben nyitották meg. A park kb. 12 hektáros. Keletről az Eger patak határolja, partján sétány és kerékpárút húzódik. A francia parképítő művészet legszebb hagyományait őrzi.
Két egri író, Bródy Sándor és Gárdonyi Géza szobra az itt kialakított Múzsák ligetében látható. A liget is újabb, és újabb alkotók facsemetéivel gyarapszik, amelyek naggyá nőve emlékeztetnek arra, hogy Eger irodalomszerető város.
Az Érsekkert északi részén áll a koncertek, kulturális rendezvények helyszínül szolgáló Zenepavilon.
A 7 m magas szökőkutat 2000-ben avatták fel, az eredeti rekonstrukciója.

 

Termál- és élményfürdő
Az Érsekkertből, vagy a Petőfi térről léphetünk be a fürdőbe. A melegvizes strand hat szabadtéri és egy részben fedett medencével várja a látogatókat. Egert 1976-ban országos jelentőségű gyógyhellyé nyilvánították. A természetes forrásokból naponta több ezer köbméter víz tör elő.
A termálfürdő mellett találjuk a Törökfürdőt, melyet átalakítása után a nagyközönség 2009 őszén vehetett birtokba. A különleges hangulatú élményfürdőzés mellett komplex gyógyászati szolgáltatásokat is igényelhetnek.

 

Bitskey Aladár uszoda
Ha egy kicsit tovább sétálunk, a Frank Tivadar utcán láthatjuk a Bitskey Aladár uszodát, melynek tervezője Makovecz Imre. Az uszodával szemben gyógyparkot alakítottak ki, ahol bárki megkóstolhatja a Szent József ásványvizet.

 

 

 

Sportmúzeum
Heves megye úszó-, vizilabda- és vívósportja mellett az olimpiák és világbajnokságok sportrelikviáinak gazdag tárháza. Kossuth L. u. 9. (a Megyeháza udvarán) Tel: 30/437-5374

 

Séta a Kossuth Lajos utcán
A szemet gyönyörködtető épületek között sétálva megtekinthetjük:
- 4. szám alatt a Kispréposti palotát
- 6. szám alatt a Vágner kanonok házát
- 9. szám alatt a Megyeháza legfőbb ékességét: Fazola Henrik kovácsmester egyedülállóan szép kovácsoltvas kapuját
- 14. szám alatt a Barokk Ferences templomot és kolostort
- 16. szám alatt a Nagypréposti palotát (ma könyvtár)
- 26. szám alatt a város legrégibb épületét: a Buttler házat

 

Liceum
Eszterházy tér 1.
Tel: 36/520-400
Késői barokk stílusban 1700-as évek második felében épült. Ma az Eszterházi Károly Főiskola egyik épülete, emeletén az ország egyik legszebb könyvtára található, melynek mennyezetét egy csodás freskó díszíti. Érdekesség: Itt őrzik Mozart egyetlen hazai levelét. Az épület tornyában az ország első csillagászati múzeuma található.

 

Érseki székesegyház
Pyrker tér 1.
A klasszicista stílusban épült dóm Hild József tervei alapján épült 1831-1836 között. Magyarország második legnagyobb temploma, az ország legnagyobb orgonájával.

 

 

Város a Város Alatt
Bejárat a Bazilika mellett.
Bepillantás a különleges és titokzatos egri pincerendszerbe.
Tel.: 20/9614-019
A közelben, a Városfal utcában található a Szemfényvesztés c. kiállítás, ahol megismerhetjük a vakok és látássérültek életét. Itt tekinthető meg a Karikatórium is.
Bejelentkezés és információ: Tel: 30/337-2398

 

Érseki palota
Széchenyi utca 5.
Az Egri Főegyházmegye 1804-ben kapott érseki rangot. Az épületben található az Érseki Gyűjteményi Központ kiállítása, ahol értékes egyházi kincseket őriznek. A kiállított tárgyak a XVIII. és XIX. század ötvös- és textilművészetének remekei: szentségtartók, kelyhek, ereklyetartók, miseruhák, palástok. Különösen értékesek az Erdődy Gábor egri püspök személyéhez kapcsolódó tárgyak, amelyeket Mária Teréziától kapott ajándékba. A palást, amely ugyancsak a királynő ajándéka volt, arról nevezetes, hogy az ajándékozót abban koronázták királynővé.
Tel: 36/421-332

 

Ciszterek temploma
A Széchenyi utca 15. sz. alatt található a Ciszterek temploma, a Szent Bernát templom. Az utca másik oldalán álló klasszicista épület a Művészetek Háza, amely számos kulturális rendezvény helyszíne. A sétáló főutcán a vendégeket sok-sok söröző és cukrászda terasza csalogatja, amelyek valamelyikén érdemes egy kicsit megpihenni.

 

Séta a Dobó téren
Minorita templom
Dobó tér 4-6.
Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsővel rendelkező barokk temploma. Mindennap 11.00, 15.00 és 18.00-kor harangjáték hallható a templomból.

 

Dobó István szobra
Végvári vitézek szoborkompozíciója

 

A Dobó utcában (a vár felé sétálva) ajánljuk megtekinteni:
Palóc Népművészeti kiállítás
Tel: 36/312-744
A palóc népművészet és Eger környékének néprajzáról ad áttekintést. Szőttesek, hímzések, kerámia és szűcsmunkák láthatók a kiállításon.
Történeti Tárház, Hadtörténeti kiállítás
Dobó u. 9. Tel.: 36/312-715

 

Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-ház
Harangöntő u. 4. Tel.: 36/412-626
Néhány méterre a Minarettől Kopcsik Lajos Oszkár-díjas mestercukrász marcipán kiállítását tekinthetjük meg, ahol korábban harangöntők laktak.

 

 

Egri Tűzoltómúzeum
Tűzoltó tér 5.
A városi tűzoltóság története az 1900-as évektől.

 

Rác templom
Vitkovics u. 30.
A görögkeleti templomokra jellemző gyönyörű ikonosztáz miatt érdemes felkeresni.

 

 

 

 

Szépasszony-völgy
A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemes penész sajátos atmoszférát teremtenek, elősegítik a bor érlelődését, zamatának kialakulását.


 

 

2. SIROK


A falu a Mátra és a Bükk szélénél fekszik. A két Tarna patak összefolyásánál található völgy-katlanban terül el, Recsktől 6 kilométerre, Egertől 22 kilométer távolságra.


LÁTNIVALÓK


Vár
Tel : 36/561-000
A Várhegy 296 méter magas riolittufa kúpján épült szabálytalan alaprajzú, sánc árokrendszerrel megerősített vár. Gyalogosan látogatható.
Érdekesség:
A riolittufa kovasavban gazdag vulkáni kőzet, mely összetételében a gránithoz hasonló. Gyors kihűlése miatt szerkezete finomszemcsés.


Barlanglakások - Tufába vájt pinceházak a Széchenyi utcában


Palóc Tájház és Galéria
Petőfi út 11. Tel. 36/561-000 Bejelentkezéssel látogatható
Palócföld építészeti és népművészeti hagyományait bemutató tájház.

 

 

 


Borics Pál - kiállítás
Borics Pál út 1. Tel: 36/561-000
Bejelentkezéssel látogatható. A kőszobrász művész időtálló alkotásai a palócföld emberének hétköznapjait mutatják be.


 


3. RECSK


A Mátra északi részén helyezkedik el, Gyöngyöstől 34 kilométerre, Egertől 24 kilométer távolságra. Az első hiteles említés a településről 1329-ből származik.


LÁTNIVALÓK


Nemzeti emlékpark
Kőbánya út 1. Tel :36/478-295
Az 1950-ben létesített kényszermunkatábor helyén létrehozott emlékpark.

 

 

 

 


Tájház és Palóc Galéria
Kossuth út 118. Tel:36/478-395, 36/478-444
Hűen őrzi a palóc építészeti hagyományokat. A tájházon belül megelevenedik a palócok életének egy-egy fontos momentuma. Megtekinthetik és megvásárolhatják Palócföld kézműves mestereinek mesterműveit.

 

 


Bányászati és Ásvány - Kiállítás
Várbükki út 10. Telefon: 36/477-129
Bemutatja az ércbányászat egyes emlékeit, több mint 150 ásványt, féldrágakövet és egyéb tárgyakat. Az előtérben Magyarország kőbányászatának néhány emlékét tekinthetik meg a látogatók. Az udvaron bányagépek kaptak helyet.


Strucc Farm
Eger felől érkezve - a 24. sz. főútról letérve a települést elkerülő út mentén lehet megtalálni.
Telefon: 06/70/611 9116


Csevice forrás
A szénsavas gázok feltörésük közben vízrétegen pezsegnek át, s közben ízesítik, szénsavval "dúsítják" azt. Ezeknek a szénsavas forrásvizeknek neve a Mátrában a "csevice". A szó szláv eredetű, jelentése: savanyú.
Recsken a Csevice patak mellett, a Várbükki útról megközelíthető helyen található ilyen forrás.


Vadgesztenyesor a 24-es úton, kb. 200 fából álló gesztenyesor látható, melyet a XIX - XX. század fordulóján telepített gróf Károlyi Mihály.


Búzásvölgyi tó
A Szajla felé induló úton a lakott területtől néhány száz méter megtétele után jut el a kiránduló a Búzás-völgyi tóhoz, melynek vízfelülete 54 ha. Az oda vezető út legmagasabb pontjáról csodálatos kilátás nyílik a településre és a Kékes távoli csúcsára, a másik irányban pedig elénk tárul a tó és a közeli víkendházak színes tarkasága. A természetes élővizekben élő szinte valamennyi halfajta megtalálható itt. A szép környezet pihenni csábít, de országos horgászengedély és napijegy birtokában bárki kedvére horgászhat. A tó gyalogosan és járművel is körbejárható.

 

 


 

4. MÁTRADERECSKE


Több mint 600 éves település a Mátra lábánál. Recsk irányából érkezve elsőként a Kanázsvár romjait láthatjuk az út bal oldalán.

LÁTNIVALÓK
Kanázsvár
A Mátra hegység északi részén Mátraderecske és Recsk között húzódó hegyhát nyugati végén, a Baláta-bércen állnak a vár maradványai. A rom három oldalról megközelíthetetlenül meredek sziklaszirten áll. Valamikor a várat csak kelet felől lehetett megközelíteni a gerincen, ahol azonban árok akadályozta meg az ellenségnek a várba való behatolását.

 

 


Népművészeti Galéria és Palóc Út Információs Központ
Deák F. út 1. Tel:36/476-719
A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet helyi szövőműhelye ma is hangos a szövőszékek ütemes csattogásától, ahol csodálatos len-, kender - és pamut alapanyagú szőttesek születnek. Az alkotók szívesen megmutatják mesterségük titkait, a látogatók kipróbálhatják a szövés tudományát. A galériában láthatóak az itt dolgozó iparművészek sikeres pályázati anyagai, hiszen mind a mai napig folytatják a palóc szőttes hagyományok gyűjtését. A mintaboltban megtekinthetik és megvásárolhatják a világszerte ismert és keresett „hevesi" szőttes- és hímzett termékeket, amelyek különleges hangulattal töltik meg a modern és hagyományos otthonokat. Az információs központban örömmel válaszolnak kérdéseire és adnak információt Palócföld településeiről, látnivalóiról, szállás- és étkezési lehetőségekről. Tájékoztató anyagokkal, részletes, naprakész információkkal várják a látogatókat.
Az épülethez kapcsolódva, külön teremben kiállítás is található. A Palóc szobában megismerhetik a múltunkat idéző textíliákat, bútorokat, tárgyakat, valamint Gy. Kamarás Katalin mátraderecskei származású iparművész kender- feldolgozást ábrázoló kerámiáit. A kiállítás másik részében a Dr. Tóth Eszter fizikus által összegyűjtött, s a radon-kutatáshoz kapcsolódó anyagok szolgálnak érdekes információkkal. A pihenő park lehetőséget biztosít a hagyományőrző és kulturális programok lebonyolítására, a vendégek fogadására.


Kincses Gyógyfürdő
Baross út 43. Tel: 36/476-214
A magas ásványi anyagtartalmú termálvíz bőrgyógyászati és reumatikus betegségek kezelésére javasolt.


Mofetta - Szén-dioxid szárazfürdő
Mátyás király út 19/a. Tel: 36/576-200 36/576-204
A mofetta vulkanikus tevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés.
Érdekesség:
Itt található hazánk egyetlen természetes szárazfürdője, legközelebb Erdélyben, Kovásznában alkalmazzák gyógyításra a mélyből feltörő gázt. A népi gyógyászatban több mint 600 éve használatos, értágító hatása miatt.


Helytörténeti kiállítás
Petőfi Sándor u. 8.
Régi fotók a faluról, az egyházról, az egyszerű emberek hétköznapjairól, otthonaikról, ünnepi és hétközi-mindennapi öltözetükről. A paraszt emberek fizetőeszközei, a hajdani pengő, a Magyar Királyság pénzei és a forint az indulásától napjainkig megtekinthetőek. Megcsodálható egy konyha, XVIII. századi telázsival, rózsás masinával, vaskóval, hamuslapáttal, faszenes vasalóval, karos lócával, kenyértartó-fiókos asztallal, fából faragott kanál- és sótartóval, felvédőkkel, beníderrel, kendergátyis dikóval. A tisztaszobát ékesíti a négynyüstössel felvetett ágy. Ükanyáink ruháit a szuszék rejtette el, de megtekinthető a három fiókos kaszni is. A kelengyeláda 1827-ben festődött. A hajdani lányka, menyecske és legény öltözete is igen figyelemre méltó. 1944-ben készült rolós babakocsi a szoba ékessége. A kenderfeldolgozás minden kelléke megtalálható egy külön teremben. A törő, tiló, gereben, rokka, guzsaly, motolla, gombolyító és mindenki kedvence, az eszváta. A kedves látogató beleülhet és szőhet kedvére benne. Megcsodálhatja az összecsomózott kenderkócot, gongyolát is. A kamra mélye rejti a sok zsírosbödönt, telázsit, darálókat, a fateknőket, kenyérdagasztó teknőt a keresztfával, szép, szőttes takaróval, a hátyikosárral, máktörővel, szakajtóval, gyúrótáblával és nyújtófával. Rózsás tálak, vajlingok díszítik a falakat.


 


5. MÁTRABALLA


A Mátra északi lábánál fekvő, nyugodt, igazi felüdülést kínáló falu.


LÁTNIVALÓK
Milleniumi csodaszarvas -emlékmű


Király Róbert egri szobrászművész alkotása, az óriási sziklatömbre hágó aranyló csodaszarvas élő nagyságú alakja.


Érdekesség:


Már a honfoglalást megelőzően 2000 évvel, a szkíta időkben is használták a szarvas alakját a keleti puszták lakói pajzsdíszként, nemzetségi jelvényként.

 

 


Palóc tájház
Petőfi út 4. Tel:36/475-001
Az első helyiségben a háztartásban és a ház körüli munkákban használatos eszközöket találjuk úgymint: mérleg, faszenes vasaló, vajköpülő, fonott szék, szövőszék, zséter, tulipános láda, mángorló, teknő stb. A második helyiségben található a vetett ágy, bölcső pólyás babával, faragott asztal, szekrény, székek. A falakat hímzett falvédők, az asztalokat hímzett terítők díszítik.

 

 


 

6. KAZÁR
Palóc település, máig őrzi hagyományait. Kazár népviselete a palócföld legszínesebb női viselete.


LÁTNIVALÓK


Riolittufa
A falu feletti erdőben egyedülálló természeti érték látható. A Mátra felé néző lejtőn kb. 1 hektárnyi területű fehér színű, növényzet nélküli, tekervényesen barázdált, holdbéli terület.

 

 

 


Bányászház
Hunyadi út 5. Tel:32/316-584
A település bányászmúltjának állít emléket.


Gyűjtemények háza
Kossuth út 71.
Gyufacímkék és Hamutartók gyűjteménye.


Vasaló és Öntvénygyűjtemény
Kossuth út 96.

 

 

 

 

 

 


Kézműves ház
Damjanich út 3. Tel: 32/341-360
Népi kismesterségek színhelye.

 

 

 

 

 


Hagyományőrző Galéria
Damjanich út 19.
Palóc Hagyományok tárgyi emlékei


Tájház
Hunyadi út 3.
A népi életmód tárgyi emlékeit, s a különböző korosztály népviseletét mutatja be.


 

7. SALGÓTARJÁN


A város neve a Salgó és a Tarján nevek összetételéből keletkezett. A Salgó a közeli Salgó várra utal, mely név a salgó (ragyogó, fényes) melléknévből származik. A Tarján a honfoglaló magyar törzsek egyikének a neve volt, mely ótörök eredetű szó, jelentése fejedelem, alkirály. A Cserhát-hegység északkeleti részén, a Karancs hegy tövében, a Karancs és a Medves között terül el.


LÁTNIVALÓK


Bányamúzeum
Zemlinszki Rezső út 1. Tel: 32/420-258 Nyitva tartás: Ápr. 1-Szept. 30 9-15 óráig Okt. 1-Márc. 31 K-V 10-14 óráig
Az 1938 és 1951 között működött akna vágatrendszerében kialakított múzeum Magyarország első természetes földalatti bányamúzeuma.
Érdekesség:
Európában összesen két földalatti bányamúzeum működik.


Palóc Galéria
Rákóczi út 29. fsz. 5.
Palócföld kézműves mestereinek alkotásai megtekinthetők és megvásárolhatók. Palóc Út turisztikai információs iroda.

 

 

 


Salgó váraSalgó vára
A XIII században épült vár 625m magas bazaltvulkáni kúpon áll. A várból csodás körpanoráma nyílik a környező vidékekre.
Érdekesség:
Petőfi Sándor 1846-ban írt, „Salgó" című művében emlékezik meg a várnál tett látogatásáról.
Boszorkánykő
A néveredethez kapcsolódó monda szerint itt szabadultak meg a boszorkánysággal megbélyegzett asszonyoktól.

 


 

8. SOMOSKŐ


Somoskő vára
A tatárjárás után épült vár az alatta elterülő kis faluról kapta a nevét. A várhegy oldalában geológiai érdekesség a híres bazaltömlés és a letöredezett vulkáni tufából keletkezett kőtenger látható.
Petőfi kunyhó
A somoskői vár alatt a Petőfi-emlékligetben található. Itt pihent meg a költő 1845. június 12-én.
Harangláb
A vár aljában áll, évtizedekig használt, de sokáig némaságra kárhoztatott harang.

 


 

9. FÜLEK


Gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A 16. században a környék kézműves központja, fénykorát a XVII. században élte.
LÁTNIVALÓK


Fülek vára
A vár helyén már a 12. században bizonyosan fából épített erődítmény állt. Történészek nevét a kelta fulak (= rejtekhely) szóból, illetve az ókori Philecia névből magyarázzák. Írásos feljegyzések említést tesznek arról, hogy a vár ellenállt a tatárok támadásainak is. A várnak több tulajdonosa volt közöttük Csák Máté (1311-1321).
Palóc Galéria a Nógrádi Turisztikai Információs Központ épületében ( a vár lábánál)
Füleki Városi Múzeum, Tel: +421/47/4382619
Nyitva tartás: K-P 8-12 óráig, 12.30-16 óráig, Szo 8-12 óráig.
Benne a híres „Palóc szoba", mely a Nógrád területén élő vidéki nép életét dokumentálja.
Herold Kastély
A kastély épület a 18. század végén épült. A Brechtold gróf családi székhelye volt.
Cebrian kúria
A losonci út mellett látható. Cebrian Ferenc építette klasszicista stílusú, földszintes kúria.

10. LOSONC
Rimaszombattól 26 km-re nyugatra fekszik, Dél-Szlovákia egyik legnagyobb városa.
Érdekesség:
A 12. században "Lutetia Hungarorum" néven a losoncapátfalvai apátság birtoka.


 

11. REDUTA
A város szívében áll az egykori 1816-ban épült vigadó klasszicista stílusú épülete.


 

12. KALONDA
Losonctól 8 km-re délre a magyar határ mellett fekszik. Már 1238-ban említik írásos emlékekben. Az itt élő emberek főleg mezőgazdasággal foglalkoztak. A XVIII. században épített parasztházakból még néhányat megtalálhatunk a falu utcáiban.


LÁTNIVALÓK


Vasúttörténeti kiállítás - a vasútállomás épületében tekinthető meg.


Néprajzi és helytörténeti kiállítás
A palóc tisztaszoba és az egykori falusi konyha hű másolatain keresztül mutatja be a korabeli falusi életet.
Kilátó - A falu fölé emelkedő Kotyor hegytetőn található. Kijelölt turista útvonalon megközelíthető.

 

 

 


 

13. IPOLYTARNÓC


Ipolytarnóc község Nógrád megye legészakibb települése, az Ipoly bal partján terül el.


Érdekesség:
A trianoni békeszerződésig Nógrád vármegye losonci járásához tartozott. Ez egyben a járás egyetlen Magyarországon maradt települése is.


LÁTNIVALÓK
Ősmaradványok természetvédelmi terület Tel: 32/454-113
Nyitva tartás: Március - október hónapokban szerdától vasárnapig, valamint ünnepnapokon 900 - 1600 között. Túravezetések: 9:30 - 15:30 között minden óra harminc perckor
Világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett ősvilág bemutatóhelye. Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, ősvilági szörnyek lábnyomai, egzotikus növénylenyomatok láthatók korabeli környezetükben. A kiállítás bejáratánál 7,2-7,6 millió éves, 5 mocsárciprusból álló erdőmaradvány látható, amelyet 2007 júliusában találtak.

 


 

14. SZÉCSÉNY


Nógrád megye északi részén a szlovák határnál az Ipoly menti kis medencében helyezkedik el. A történelmi belváros sétálóutcáin körbejárva minden műemlék megtekinthető.


LÁTNIVALÓK


Forgách Kastély
Ady Endre út 7. Tel: 32/370-143
Szécsény leglátványosabb épülete. A magyar vidék, barokk építészet értékes emléke. 1753-1763 között készült el a Forgách család részére.

 

 


Vár
A várból csak falrészek maradtak. Az oklevelek már 1461-ben megemlítik a napjainkban bástyamúzeumként funkcionáló várkastély kilátót.


Tűztorony
Rákóczi út 86. Tel: 32/370-777
Nyitva tartás: H-P 9-16 óráig.
A pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a tűzőrség számára. Az építmény a talaj megcsúszása miatt ferde, észak felé dől.


Ferences templom és kolostor
Haynald Lajos út 9. Tel: 32/370-076
Nyitva tartás: 9-16 óráig (vasárnap és hétfőn zárva)
1330-ban épült, 1705-ben II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem a szécsényi országgyűlés idején itt lakott.


Szentháromság szobor
A 18. századi szobrot Forgách Zsigmond és felesége állítatta a pestis járvány megszűnésének emlékére.

 

 


 

15. Hollókő


Hollókő Magyarország egyetlen faluja, melyet természeti környezetével együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik. Az Ófaluban parasztházakból kialakított múzeumok, kiállítások, vendéglátóhelyek és üdülőházak várják a látogatókat.


LÁTNIVALÓK:


Múzeumok, kiállítóhelyek
Palóc Babamúzeum
Kossuth u. 96. Telefon: 06-32-379-088
Erdészeti Múzeum és Kelemen Ferenc fafaragó-népművész állandó kiállítása
Petőfi u. 2.
Falumúzeum
Kossuth u. 82. Telefon: 06-30-842-9812
Postamúzeum
Kossuth u. 80. Telefon: 06-32-379-288
Szövőház
Kossuth u. 94. Tel.: 06-32-379-037
Tájház
Kossuth u. 99-100. Telefon: 06-32-379-157
Legendák Háza Panoptikum az Ófaluban
Telefon: 06/30/597-8952
Vármúzeum
Telefon: 06-30-968-1739
A felújított várban panoptikum, fegyverterem, várkápolna és kőtár várja a látogatókat.
Turista információ:
www.holloko.hu