palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Nógrádsipek Szécsénytől dél irányban, attól 10 km-re fekvő, az Északi-középhegység részét képező, Cserhát dombjai között megbúvó kis község. Megközelíthető: közúton Budapest irányából a 2 számú, majd a 22 számú főúton, Balassagyarmaton, Szécsényen és Varsányon át, illetve az M3-ason Hatvannál a 21-es főúton Salgótarján felé, majd Szécsényen és Varsányon keresztül. A községet déli irányban Herencsénnyel, északkeleti irányban pedig Rimóccal földút köti össze, ahonnan kiépített kerékpárúton közelíthető meg a világörökség részét képező Hollókő.

 Pusztavár-hegy

Pusztavár/ Sztrahora vára

1271-ben építtette Sztrahora-várát a Kacsics nemzetségbe tartozó Péter fia Mihály. Jelenleg a várromból sok nem maradt fenn, de az ásatások során az egykori várfal és a vár egyes kútjainak a helyi kőből kirakott fala felszínre került. A monda szerint ebből a várból hordták át, a Hollókőt felépítő köveket a hollók.


Tájjellegű lakóházak

A településen két palóc háztípus található meg, az egyik az ún. nyeregtetős palócház, míg a másik a palóc konytos lakóház. A falu legöregebb háza 1910-ben épült.

 

Hősi emlékmű

A falu központjában, a templom alatt helyezkedik el a 2001-ben Király János által helyi kőből készített emlékmű, melyet a világháborúkban elhunyt lakosok emlékére állítottak. Minden év Pünkösd vasárnapján megemlékezést tartanak az emlékműnél.


A Megbékélés keresztje

A keresztet, kopjafákat és a haranglábat Kanyó Balázs, míg a helyi kőből készült oltárt Király János készítette a helyiek közreműködésével. A búcsúhely a Tornyistya-tetőn található, mely a Szécsényi útról közelíthető meg. A falu legelső temploma 1686-ban ezen a helyen épült, ami a Rákóczi-szabadságharc idején, a kuruc harcok végén leégett, és ez után építették meg a jelenleg is használat alatt álló templomot.


Pincesor

Szinte minden családnak van pincéje és szőlője. A nyílt pincenapokon megismerhetik a borászat „művészetét" és gyümölcsét a vendégek.


Balázs- kúriák

A falu középpontjában található mindkét kúria, melyek neobarokk stílusban épültek. Míg a templom alatt található kúria 9 pilléres, addig a másik 8 pilléres. Mindkét épület műemlék és helyi védelem alatt áll.


Római katolikus templom

A falu első temploma 1686-ban leégett, a római katolikus templomot pedig csak 1745-ben építették meg. Ez idő alatt a rimóci római katolikus plébániához tartozott a település. A templom barokk stílusban épült, közel 150 fős.

 

Palóc lakóház
Megbékélés keresztje
Pincesor
Balázs kúria